Veel gestelde vragen

Wat kost een warmtepomp?

Bij de zoektocht naar een goede warmtepomp, komen er ongetwijfeld vragen over de kostprijs van de warmtepomp naar boven. Hoeveel kost een warmtepomp nu eigenlijk? En wat kost een warmtepomp installatie met installatiekosten erbij? Hoeveel de kosten van een warmtepomp precies bedragen, valt moeilijk te zeggen zonder eerst wat informatie van u te hebben. De kostprijs van de totale installatie van een warmtepomp  hangt natuurlijk af van welk model u kiest, welke opties u wenst, de plaats van installatie etc. Wat we u wel kunnen vertellen, is dat warmtepompen prijzen vaak overschat worden. Want u mag bij het inschatten van de totale kostprijs van de warmtepomp niet vergeten dat u deze warmtepomp kosten binnen een redelijke termijn terugverdient.

Wat kost een warmtepomp: warmtepompen prijs

Bent u op zoek naar prijzen van warmtepompen of een warmtepomp prijslijst? Neem direct contact met ons op en vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.  U zult zien hoe voordelig een warmtepomp eigenlijk is.  Al onze warmtepompen voldoen aan strenge eisen en Europese normen. Dankzij uw warmtepomp bespaart u aanzienlijk op uw energiefactuur. Een warmtepomp is dus een erg slimme investering voor de toekomst.

Warmtepompen kostprijs

Ga gerust eens langs  voor een overzicht van de warmtepomp prijzen. Wij vertellen u alles over de prijzen, de mogelijke opties, de extra’s, de mogelijke subsidies etc. De prijs van warmtepompen verschilt erg onderling. Wilt u zeker zijn dat uw warmtepomp efficiënt en stil werkt? Kies dan voor een A-kwaliteit warmtepomp en u kunt weer rustig slapen. Onze installateurs worden bovendien regelmatig bijgeschoold. Zo zijn wij én u er altijd zeker van dat ze voldoen aan onze strenge eisen.

Aanschaffen warmtepomp financieren?

Soms is financieren interessant

Zoals u wellicht zult weten, zijn er diverse subsidiemogelijkheden omtrent energiebesparende maatregelen. Maar wist u ook dat u een warmtepomp kunt financieren? Dit geldt ook voor Verenigingen van Eigenaren.

Waarom een warmtepomp financieren?
Een warmtepomp valt onder de energiebesparende maatregelen. Het financieren daarvan kan voordelig en interessant zijn wanneer de besparing op de energiekosten hoger is dan het maandelijkse af te lossen bedrag op de lening.

Soorten financiering
1. Hypotheek

Wanneer u een huis koopt, sluit u hoogstwaarschijnlijk een hypotheek af. Het is daarbij mogelijk om extra geld te lenen voor duurzame investeringen. De gedachte hierachter is eigenlijk heel logisch: wie minder energiekosten heeft, kan meer hypotheekkosten dragen. Bovendien wordt uw huis door duurzame investeringen meer waard.
Normaal gesproken financiert u 100% van de waarde van het huis. Bij diverse hypotheekverstrekkers is het echter mogelijk om 106% te financieren. Zo krijgt u 6% extra ruimte voor duurzame investeringen. Deze extra ruimte komt tot €9000,- bovenop het maximaal te lenen bedrag. Dit geldt trouwens ook voor bestaande woningen met een A++ label. Heeft u een nul-op-de-meter-woning, dan mag u zelfs €25.000,- extra financieren boven het maximaal te lenen bedrag.

Wat moet u doen om in aanmerking te komen? 
Er moet een energieprestatiegarantie zijn afgegeven voor minimaal tien jaar. Uw bruto jaarinkomen moet minimaal € 33.000,- zijn. De extra financiering wordt in een depot geplaatst, totdat de bank heeft gecontroleerd dat het daadwerkelijk om een duurzame investering gaat.
Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek garantie (NHG) dan is het nog eenvoudiger. U hoeft dan alleen maar een kostenspecificatie van de duurzame investeringen aan te leveren. Achteraf moet u natuurlijk nog wel kunnen aantonen dat het om energiebesparende maatregelen gaat.

2. Energiebespaarlening voor particuliere woningbezitters en VvE’s
Bent u een particuliere woningbezitter of Vereniging van Eigenaren? En wilt u energiebesparende maatregelen aanbrengen? Dan kunt u voor financieringen ook terecht bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds heeft een omvang van € 300 miljoen, waarvan het rijk € 75 heeft ingelegd. De overige € 225 miljoen is ingelegd door de ASN Bank en Rabobank. De gehanteerde rente is relatief laag, waardoor een de lening gunstig en interessant is, zeker gezien de besparing die er tegenover staat. De lage rente staat voor de gehele periode vast: u komt dus niet voor verrassingen te staan. De rente en aflossing stromen terug in het fonds, zodat er opnieuw energiebespaarleningen kunnen worden verstrekt. En zo is de cirkel weer rond.

Particulieren
Als particuliere woningbezitter kunt u voor uw bestaande woning een lening aanvragen voor 24 energiebesparende maatregelen. Een voorbeeld hiervan is een warmtepomp. De leningen die beschikbaar worden gesteld liggen tussen de € 2.500 en € 25.000,-. De terugbetaaltijd is afhankelijk van de hoogte van de lening en bedraagt 7, 10 of 15 jaar. Hoe langer de terugbetaaltijd, hoe hoger de rente. Er zijn ook grotere leningen beschikbaar in de vorm van een energiezuinig pakket (maximaal € 40.000,-) en Nul op de Meter (maximaal € 50.000,-). Beide hebben een looptijd van 15 jaar. De energiebespaarlening wordt gemeld bij het BKR als aflopend krediet.

Verenigingen van Eigenaren
Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE) kunnen een Energiebespaarlening aanvragen. Voorwaarde is dat de VvE uit minimaal tien appartementsrechten bestaat. Het leenbedrag is minimaal € 25.000 en er is een maximaal ingesteld van € 5 miljoen. Het rentepercentage is afhankelijk van de gekozen looptijd van de lening. VvE’s kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van een warmtepomp.

Wilt u meer informatie, neem dan even contact met ons op.

Hoe kun je het beste warmtepompen vergelijken?

Warmtepompen vergelijken

Welke warmtepomp kiezen?
Droomt u er ook van om aangesloten te zijn bij de schoonste, goedkoopste en meest stabiele energieleverancier ter wereld? Eentje die u niet verveelt met prijsschommelingen, vervuiling door productie en andere zaken? Dat kan! Met een warmtepomp wordt de natuur uw energieleverancier en verwarmt u op een ecologische manier. Alleen is de vraag welke warmtepomp u gaat kiezen. Warmtepompen vergelijken is een goede stap naar een juiste beslissing. Vraag ons gerust om meer informatie over de verschillende types zodat u een goede vergelijking kunt maken.

Vergelijk warmtepompen
Er zijn verschillende warmtepompen beschikbaar. Wilt u een vergelijking van warmtepompen maken? Weet dan dat er verschillende types bestaan: lucht|water, water|water en bodem|water. Deze namen verwijzen naar de bron waaruit de warmtepomp warmte haalt en waarvoor ze deze gebruikt. Alle types hebben hun specifieke toepassingen. Sommige warmtepompen zijn het meest geschikt voor renovaties en andere juist weer voor nieuwbouw. Welke warmtepomp u nodig heeft, hangt dus af van uw specifieke (ver)bouwproject.

Test: warmtepompen

Al onze warmtepompen voldoen aan strenge normen. De warmtepomp ervaringen van onze klanten zijn vrijwel allemaal positief. Hoewel er onderling verschillen bestaan tussen de beschikbare warmtepompen, is er één ding dat ze gemeen hebben. Ze zorgen stuk voor stuk voor een fikse besparing. Uw energiefactuur zal aanzienlijk dalen, waardoor u de aankoopprijs van uw warmtepomp na verloop van tijd terugverdient. Daarnaast draagt u ook uw steentje bij aan een meer ecologische samenleving en werkt u dus mee aan een groenere toekomst voor iedereen.

Is een warmtepomp met koeling vergelijkbaar met een airco?

Koelen met warmtepomp

Warmtepomp: airco ook mogelijk

Een warmtepomp zorgt voor warm water en een warme temperatuur in huis op momenten dat u die nodig heeft. Maar kan een warmtepomp koelen? Dat is perfect mogelijk! Tijdens de warme zomermaanden blijft de hitte vaak in uw woning hangen en bent u ongetwijfeld op zoek naar verfrissing. De werking van de warmtepomp wordt dan omgekeerd en zo kan de warmtepomp u van koeling voorzien.

Airco: warmtepomp

Verwarmen en koelen met de warmtepomp is een verstandige keuze. U heeft maar één toestel nodig en dat scheelt weer in kosten. De noodzaak om een aparte airco te kopen, verdwijnt omdat u koelt met de warmtepomp. Dankzij een warmtepomp heeft uw woning steeds de perfecte temperatuur en is het er zowel tijdens de winter als tijdens de zomer heerlijk vertoeven.

Airco met warmtepomp: werking

Hoe werkt het nu precies? De warmtepomp verwarmt door warmte aan de buitenlucht te onttrekken. De warme lucht wordt uw woning binnengebracht via een warmtewisselaar. Wilt u de warmtepomp als airco gebruiken, dan wordt deze warmtewisselingscyclus gewoon omgedraaid: de warmtepomp onttrekt warmte aan de binnenlucht en geeft deze af aan de buitenlucht door middel van de warmtewisselaar. Het effect is niet volledig hetzelfde als bij een airco: de koeling gebeurt minder snel en de temperatuur wordt slechts met enkele graden verlaagd, maar dat is in Nederland zeker voldoende om ook tijdens de warmste zomerdagen een aangenaam binnenklimaat te krijgen.

Airco warmtepomp: prijs

De prijzen van de airco (cool) uitvoering warmtepomp zijn erg competitief. Wij bezorgen u graag een overzicht van de prijzen en indien gewenst maken we voor u een offerte op maat. Houd bij de prijs ook in gedachten dat u enorm veel bespaart op uw energiefactuur, en u zult niet lang twijfelen. Investeren in een warmtepomp is investeren in de toekomst.

Wat is een monobloc warmtepomp en wat zijn de voordelen?

Warmtepompen monobloc

Monobloc warmtepomp
Gaat u een woning bouwen, plant u een renovatie of gaat u uw CV-installatie vervangen? Dan heeft u vast al nagedacht over hoe u uw woning dan wel gaat verwarmen en op welke manier u warm water gaat maken. Een monobloc warmtepomp is een slimme en energiezuinige keuze. Een warmtepomp onttrekt energie aan de omgeving: aan de lucht, de bodem of het grondwater. Energie uit de natuur is gratis en onuitputtelijk en dat is een groot voordeel. Kies voor een energiezuinige en economische oplossing en ga voor een monobloc warmtepomp van STIEBEL ELTRON!

Besparen met een monobloc warmtepomp
Wanneer u een monobloc warmtepomp installeert, begint u meteen met besparen. Een warmtepomp gebruikt maar één vierde van de elektriciteit die een traditioneel verwarmingssysteem nodig heeft. Uw energiefactuur zal dus meteen een stuk lager liggen. Dankzij de beschikbare subsidies wordt de terugverdientijd van uw monobloc warmtepomp soms een stuk korter. Investeren in een warmtepomp, is dus investeren in de toekomst. Niet alleen in de toekomst van het milieu, maar ook die van uw huis en portemonnee.

Werking van een monobloc warmtepomp
Wat is een monobloc warmtepomp nu precies? Bij dit type warmtepomp zijn alle componenten ingebouwd in één toestel. Het grote voordeel is dat de koelvloeistof in een gesloten circuit zit en dat er geen koeltechnische handelingen nodig zijn bij de installatie en bij het onderhoud. Dit is veilig voor het milieu én voor uw portemonnee!

Wat is een hoge temperatuur warmtepomp?

Hoge temperatuur warmtepompen

Verwarmen met een warmtepomp: hoge temperatuur

Warmtepompen dragen bij aan een beter milieu en zorgen bovendien voor een mooie besparing op uw energiefactuur. Een warmtepomp zamelt de energie in die van nature aanwezig is in onze omgeving. Deze wordt door de warmtepomp omgezet in verwarmingswarmte of warmte voor de bereiding van warm water. Zelfs bij vriestemperaturen heeft u met een warmtepompsysteem nog voordeel. U kunt wel degelijk hoge temperaturen behalen met de geavanceerde warmtepompen die wij leveren, zoals bijvoorbeeld met onze inverter warmtepompen.

Hoge temperatuur warmtepomp

Warmtepompen zijn erg milieuvriendelijk en dé perfecte oplossing voor nieuwbouwwoningen. Natuurlijk kunt u ook in een bestaande woning een warmtepomp installeren, mits de woning voldoende geïsoleerd is. Onze erkende installateurs kunnen u hier over informeren. Veel mensen denken dat ze met een warmtepomp nooit een hoge temperatuur kunnen behalen voor hun verwarming, maar dat klopt niet.

Warmtepomp: hoge temperatuur mogelijk

Een gewone warmtepomp kan het verwarmingswater tot zeer hoge temperatuur verwarmen, maar zal daarvoor meer elektriciteit verbruiken. Als uw verwarmingssysteem uw woning slechts warm genoeg krijgt met verwarmingswater op zeer hoge temperatuur, kunt u het beste kiezen voor onze speciale hoge temperatuur warmtepompen. Deze bijzondere warmtepompen bereiken een hogere temperatuur met een laag energieverbruik.

Hoe diep is een grondboring voor een warmtepomp en hoeveel kost deze?

Warmtepomp boringen

Grondboringen warmtepomp

Plant u de aankoop van een warmtepomp met een diepteboring? Dan wordt bijna alle benodigde energie voor uw warmtepomp door de aarde geleverd. De warmtepomp haalt de warmte dan diep uit de grond. De precieze diepte van een grondboring voor warmtepomp hangt af van verschillende factoren.

Grondboring warmtepomp: grond versus lucht

Een warmtepomp haalt 60% tot 80% van zijn energie uit de natuur. Aangezien de temperatuur diep in de grond in het stookseizoen hoger is dan de temperatuur van de lucht, is het rendement van de warmtepomp met boringen hoger dan wanneer men de energie uit de lucht haalt. Hoe wordt er nu bepaald welke diepteboring voor een warmtepomp nodig is? De diepte van de boringen moet steeds nauwkeurig berekend worden om tot een optimaal rendement te komen. De factoren die meespelen zijn de grondsoort en de grondwaterspiegel in uw woonplaats. Daarnaast telt ook het te verwarmen volume mee.

Grondboringen warmtepomp: kostprijs

De kostprijs van de grondboring voor een warmtepomp is afhankelijk van de diepte van de boringen. Onze erkende installateurs staan u graag bij met advies en uitleg. Ze voldoen allemaal aan specifieke en strenge vereisten. Elk jaar wordt nagegaan of onze erkende installateurs nog steeds voldoen aan die eisen. Vraag een gratis offerte die afgestemd is op uw specifieke situatie en kies voor een groene toekomst waarin u ook nog eens flink bespaart op uw energiefactuur. Kiezen voor een warmtepomp, is een verstandige investering!

Wat is een horizontale bron en hoe groot moet deze zijn?

Warmtepomp horizontale bron

Horizontale bron warmtepomp

Wilt u een bodem|water-warmtepomp installeren in uw woning en heeft u een groot beschikbaar grondoppervlak? Dan kunt u kiezen voor een zogenaamde horizontale bron in plaats van diepteboringen. Een horizontale bron is een soort van buizennetwerk dat in uw tuin ingegraven wordt, op een à anderhalve meter diepte. Boven het net mag geen bestrating of betegeling komen, anders dringt de warmte van de zon niet meer door in de bodem. Er mogen ook geen bomen of diepwortelende struiken boven geplant worden, anders is er een risico op beschadiging.

Warmtepomp: horizontale bron

Uw warmtepomp staat dus in verbinding met een horizontale bron. Door deze bron vloeit een mengsel van antivries en water. Dit mengsel wordt in de aardbodem opgewarmd en naar een centraal punt gestuurd waar de warmte opgevangen wordt door collectoren. Vanuit die collectoren gaat de warmte naar uw warmtepomp en zo komt deze in uw woning.

Grootte horizontale bron

De grootte van de horizontale bron is afhankelijk van een aantal factoren. De vochtigheidsgraad en de samenstelling van de grond bijvoorbeeld. Maar ook het vermogen van de warmtepomp speelt een rol. Het is erg belangrijk dat de berekeningen voor de grootte van de horizontale bron correct gebeuren om zeker te zijn van een optimaal rendement. Zelfs als u de prijs van de plaatsing van de horizontale bron bij de aankoopprijs van de warmtepomp optelt, bent u op lange termijn goedkoper uit dan wanneer u een klassieke verwarmingsinstallatie zou aankopen. Juist omdat een warmtepomp met horizontale bron zo energiezuinig is, verdient de investering zichzelf binnen slechts enkele jaren al terug.

Combineer je een warmtepomp het beste met vloerverwarming?

Vloerverwarming met warmtepomp

Verwarming: warmtepomp

Uw huis verwarmen, kan op verschillende manieren. Het nadeel van installaties op gas of stookolie, is dat deze methodes enorm energieverslindend zijn en dat de installaties veel onderhoud vereisen. Waarom niet kiezen voor een warmtepomp? Een warmtepomp is energiezuinig en goed voor het milieu. Warmtepompen zijn bovendien perfect te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. De warmte die vrijkomt bij het gebruik van vloerverwarming is erg aangenaam en zorgt voor een knusse sfeer.

Warmtepomp: vloerverwarming

Vloerverwarming is perfect geschikt voor energiezuinige woningen met een uitstekende isolatiewaarde. Een warmtepomp die aangesloten is op de vloerverwarming hoeft in een veel lagere temperatuur te voorzien (ongeveer 35°C) dan een warmtepomp die aangesloten is op klassieke radiatoren (ongeveer 65°C). Hierdoor hoeft de warmtepomp aangesloten op vloerverwarming minder hard te verwarmen en verbruikt deze dus ook minder elektriciteit. U heeft het heerlijk warm én u bespaart tegelijkertijd op uw energiefactuur.

Verwarming met warmtepomp

Dankzij vloerverwarming met warmtepomp is het steeds lekker warm in uw woning. Bij vloerverwarming worden er leidingen in de vloer geplaatst. Hierdoor vindt de warmteoverdracht gelijkmatige plaats. De ruimte zal dus een aangenaam klimaat hebben. Ook zal het leefklimaat dankzij vloerverwarming gezonder zijn. Er komen immers geen stofdeeltjes vrij en de luchtvochtigheid wordt beter gebalanceerd. Kortom: een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming kent enorm veel voordelen. Twijfel dus niet langer en vraag vandaag nog meer informatie aan over onze kwalitatief uitstekende warmtepompen.

Hoe werkt ontdooiing door omkering van de cyclus?

Bij lucht|water warmtepompen kan bij bepaalde omstandigheden ijs op de verdamper ontstaan. Zo ontstaat het: in de verdamper wordt de warmte uit de lucht verwijderd. Komt daarbij het dauwpunt van de lucht daaronder, dan ontstaat condens en dit verandert bij een temperatuurbereik van -5 tot +7°C in ijs. Belangrijk: dit moet regelmatig ontdooid worden, zodat de warmtepomp verder efficiënt kan blijven werken.

De bevriezing van de verdamper wordt voortdurend gecontroleerd door de interne controle en het proces van de ontdooiing van het systeem door omkering van de cyclus wordt indien nodig volautomatisch op gang gebracht. Het koelmiddelcircuit van de warmtepomp wordt dan met een omschakelventiel in de omgekeerde richting bediend. Dus, aan het water in het buffervat of de vloerverwarming wordt kort warmte onttrokken en gevoed aan de verdamper. Het ijs smelt en als condens afgevoerd– een echt efficiënte werking.

Hoe kan ik met mijn warmtepomp CO2-vrij verwarmen?

Groene stroom

De warmtepomp is een van de milieuvriendelijkste verwarmingssystemen. Uit slechts een Kilowattuur stroom aandrijfenergie maakt de warmtepomp tot 4 of meer Kilowattuur verwarmingsenergie – een verhouding, die duidelijk toont, welke financiële en ecologische kansen de warmtepompentechniek biedt.

Als de elektriciteit dan ook nog als groene stroom wordt gegenereerd, is het zelfs mogelijk om 100% CO2-vrij te verwarmen.

Steeds meer energieleveranciers bieden een groene stroomtarief voor warmtepompen aan – informeer bij uw energiemaatschappij.

Welk distributiesysteem (radiatoren) heb ik nodig voor een warmtepomp?

Warmtepompverwarmingssystemen werken in de ideale situatie met een lage temperatuur verwarmingssysteem. Dit zijn vloer- of wandverwarmingssystemen. Hun voordeel is, dat ze met lage aanvoertemperaturen (30 – 40 °C) kunnen werken.

Traditionele radiatoren hebben aanvoertemperaturen van minstens 50 °C nodig. Dit is echter geen probleem, want wij installeren ook warmtepompen met aanvoertemperaturen tot wel 60 °C. Met deze warmtepompen en toegepaste isolatiemaatregelen kunnen de aanwezige radiatoren verder gebruikt worden. Zo staat ook bij de vernieuwing van uw verwarming niets de plaatsing van een warmtepomp in de weg.

Hoe kan ik met een warmtepomp koelen?

Een warmtepomp biedt verschillende mogelijkheden, om in de zomer uw woning rendabel te koelen. Hierbij zijn er twee mogelijkheden:

Passieve koeling:
Bij passieve koeling wordt de lage temperatuur van het grondwater of de bodem via een warmtewisselaar overgedragen aan het verwarmingssysteem. De compressor van de warmtepomp wordt niet ingeschakeld. De warmtepomp blijft “passief”.

Actieve koeling:
Bij actieve koeling wordt de koelcapaciteit van de warmtepomp overgebracht op het verwarmingssysteem. De compressor van de warmtepomp wordt ingeschakeld. De warmtepomp wordt “actief”.

Maakt de warmtepomp ook in de winter echt warm?

Monovalent of mono energetisch

Natuurlijk! Omdat de warmtepomp individueel op de behoeften van het huis ontworpen wordt, wordt daarmee steeds voor een warm huis en voldoende warm water gezorgd.

Afhankelijk van de warmtebron zijn er verschillende opties:

Monovalent:
Bij de warmtebron buitenlucht wordt het ontwerp monovalent, dat wil zeggen de warmtepomp voorziet zelfstandig voor 100% in de vraag naar warmte.

Mono energetisch:
Om economische redenen is het ontwerp van een lucht|water-warmtepomp meestal mono energetisch. Dat betekent, dat bij lage buitentemperaturen van ca. –7 °C met een elektrisch verwarmingselement verwarmd wordt. Het aandeel in totale warmtevraag is echter minder dan 5%, zodat de warmtepomp steeds efficiënt werkt.

 

Kan een warmtepomp met een zonnesysteem gecombineerd worden?

De aanvullende integratie van een zonnesysteem is ideaal. Hierdoor wordt de kostenbesparing verder verhoogd. Ook de aanvulling van een ventilatie– of koelfunctie is – afhankelijk van de warmtepomp – mogelijk en optimaliseert het wooncomfort.

Welke mogelijkheden u heeft, bekijken we graag persoonlijk met u. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

Gemiddelde levensduur warmtepomp
De warmtepompen die wij leveren zijn ontworpen voor een levensduur van minstens 20 jaar mits juist geïnstalleerd en bij normaal gemiddeld gebruik. De hoogwaardige kwaliteit van de gebruikte componenten en materialen is de basis van hun sterkte en duurzaamheid. Sommige merken warmtepompen werden 30 jaar geleden geïnstalleerd en zijn nog steeds in gebruik.